Tips&Tricks

til hjemmesiden, computeren og internettet

Tips & TricksSlægtsforskning

Sat på siden 21-08-2003

Der kommer et tidspunkt i enhver kvindes liv... Sådan indledte Kirsten Walter som Yvonne i Olsen-banden ofte en længere talestrøm. Dette tidspunkt er kommet til mig. Jeg kunne godt tænke mig at kende mere til mine rødder, og det er jeg vist ikke ene om.

Slægtsforskning har aldrig været en let hobby. En af vores venners søster har dyrket denne hobby i 20 år, men så har hun også kunnet føre familien tilbage til 1500-tallet. Internettet har gjort det lettere at finde sine aner, men det gælder om at vide, hvilke links man kan bruge.

Jeg har en veninde, hvis søn er en af de førende undervisere på dette område. Han er desuden indehaver af Forlaget Dannebrog, så den side var nok et besøg værd: www.dk-yeoman.dk/fd/

Derudover har jeg fået lov at viderebringe denne gode artikel fra www.nettips.dk - Guf for slægtsforskere.

Gode links til slægtsforskere

Slægtsforskning er blevet særdeles populært efter at internettet er vundet frem i hele verden. Det er blevet lidt nemmere at få adgang til forskellige arkiver, og man behøver ikke længere at foretage unødige rejser samt ventende telefonopkald for at skaffe informationer om familiens aner. Nettips anviser nogle gode links herunder.

Cyndislist

I USA er slægtsforskning meget populært. Der er da også en amerikansk hjemmeside, som imponerer en del, idet den indeholder over 64.000 links til hjemmesider, der på en eller anden måde kan sættes i forbindelse med slægtsforskning.

Hjemmesiden, som er en anelse 'tung' at downloade på skærmen (pga. det enorme antal links), er heldigvis delt op i sektioner, så man forholdsvis enkelt og let kan pejle sig frem til det ønskede område inden for slægtsforskning. Således kan man se, at der er angivet 81 links til hjemmesider, der har relation til danskere og Danmark.
Se den imponerende link-beholdning på www.cyndislist.com

DIS

Er man interesseret i slægtsforskning og databehandling, kunne det måske være en god ide at melde sig ind i Foreningen for Databehandling I Slægtsforskning, DIS.

Foreningens hjemmeside findes på den 'private' URL http://users.cybercity.dk/~dko6959, men trods den besværlige adresse er siden overbevisende, seriøs og pænt opbygget.

[Siden er flyttet til www.dis-danmark.dk - red.anm.]

På hjemmesiden kan man få mange flere informationer om foreningen, og en smart funktion gør, at man kan finde interesserede fæller fra ens lokalområde.

Gode råd til nybegynderen

Mange sidder måske med en stor lyst til at komme i gang med at undersøge sine aner, men det virker naturligt nok uoverskueligt at komme i gang. Derfor kan det klart anbefales at besøge Uffe Richters hjemmeside.

Han har lagt et stort stykke arbejde i at udfærdige en hjemmeside, der indeholder mange relevante ting om slægtsforskning, og så har en godt afsnit, som er værd at læse, hvis man påtænker at gå i gang med at slægtsforske.
Se mere på www.web66.dk

På www.genealogi.dk kan man finde følgende gode råd, der stammer fra bogen 'Håndbog i slægtshistorie' af Hans H. Worsøe.

TI GODE RÅD TIL SLÆGTSHISTORIKEREN:

1. Husk at spørge de gamle, inden det er for sent.
2. Tro ikke på alle familietraditioner.
3. Forsyn alle billeder med navn og findested.
4. Skriv altid nøjagtigt ned, hvor en oplysning stammer fra.
5. Skriv kilden ordret og fuldstændigt af.
6. Kontroller nøje alle aldersangivelser.
7. Rækkefølgen vielse, død, fødsel er ofte den sikreste.
8. Husk at notere fadderne op.
9. Efterse altid konfirmationen.
10. Det er ikke sikkert, at den første, man finder, er den rigtige.Kunne du lide tippet? Del det med dine venner.


|